Terminen i full gång…

Efter en varm och skön ledighet drog höstterminen igång i full fart. Vi som personal på skolan startade som vanligt upp en vecka innan eleverna med kvalitetsarbete och egna planeringar, och det kändes som om vi alla verkligen skulle komma att vara på samma bana den här hösten nu när all personal kom med från läsårets början, och att vi har höga förväntningar på eleven och att hens bästa är i fokus. Måndagen den 18 augusti så var det äntligen dags för höstens viktigaste möte... Med klappande hjärta och förväntansfullt pirr i magen åkte jag till skolan för att träffa våra nya ettor - ville krama de och säga att det kommer att gå bra. Nu gjorde jag ju inte det, utan vi hade en kort uppstart med lite information och jag avslutade med att jag lämnade ett litet personligt brev från mig. Åk tre hade varit inne på skolan tidigare samma dag, för att sedan snabbt och förväntansfullt sticka iväg till sina nya APL-platser där de kommer att tillbringa 3-4 dagar i veckan under hela året. På tisdagen åkte vi iväg på den sedvanliga paddlingen till Åkers Styckebruk med årskurs ett, onsdagen var full av information, klädprovning, fotografering o.s.v. Så kom torsdagen där det personliga samtalet med mentorerna stod på agendan både för åk 1 och åk 2. En sak som vi på skolan tycker är viktigt, är att varje elev får en "egen" vuxen på skolan, en mentor, med lite mer ansvar att hålla kontakt och stötta just den eleven. Veckan avslutades sedan med en gemensam kick-in, för åk 1 och åk 2, med båtresa till Vaxholms kastell för lite samarbetsövningar i det de kallar tonårskampen. Efter första veckans olika uppstartsaktiviteter har nu allt kommit i gång och det mesta börjar sätta sig. En av de mest härliga sakerna så här i början av en termin är att sitta vid min dator och jobba och se ut genom väggfönstret och se att de nya eleverna börjar finna sig till rätta och att alla hittat nya vänner att vara med på raster och i klassrum. Åk två är pigga och glada över att vara tillbaka och några tyckte t.o.m. att sommarlovet varit för långt... På torsdagar och/eller fredagar kommer åk tre in till skolan, för att läsa det högskoleförberedande paketet eller fördjupa sig i svets, och nu märks det verkligen att de är på väg att bli vuxna och att de tar ett större ansvar för sin framtid då en del ber om att få vara extra tid på skolan för att träna till högskoleprovet, läsa mer matematik osv. Hösten har precis börjat men den känns hoppfull och även om den är lång och kan bli mörk mot slutet så får vi alla på skolan hjälpas åt att lyfta varandra så att vi utvecklas var och en, och tillsammans. Jag avslutar med ett citat som jag läste idag och som vi i skolan aldrig kan påminna oss om för ofta. "Att eleverna ska ges möjlighet att nå upp till sin fulla potential är inte att be om för mycket. Det är en rättighet för alla barn." (Skolvärlden, 2014-09-09, http://www.skolvarlden.se/artiklar/skolan-maste-klara-att-kompensera)